Zoals veel dure producten, wordt ook Manukahoning soms gekopieerd en nagemaakt.
Er zijn bedrijven betrapt terwijl zij hun Manukahoning na export uit Nieuw-Zeeland verdunden met goedkopere honing. Andere bedrijven voegden kunstmatig chemische stoffen toe om hun Manukahoning sterker te doen lijken dan het oorspronkelijk was.
Er zijn geen betrouwbare cijfers bekend over precies hoeveel honing ten onrechte als Manukahoning wordt verkocht. Maar schattingen op basis van Nieuw-Zeelandse exportcijfers suggereren dat tot wel de helft van alle honing die wereldwijd als “Manuka” wordt verkocht, mogelijk niet bevat wat er op het etiket staat.
Dus, hoe weet je zeker dat je de echte Manukahoning koopt?
Gebruik deze checklist wanneer je Manukahoning aanschaft om je ervan te verzekeren dat je de echte, waardevolle honing krijgt en geen imitatie van slechte kwaliteit:
1. Voldoet de honing aan de tests van de Nieuw-Zeelandse overheid?
De regelgeving van de Nieuw-Zeelandse overheid is zodanig dat iedere, voor export bestemde partij honing in een onafhankelijk laboratorium moet worden getest. Er moet worden aangetoond dat de honing vier chemische markers en een DNA-marker bevat die uniek zijn voor Manukahoning. Dit wordt de MPI-standaard genoemd; de afkorting staat voor Ministry of Primary Industries, het ministerie van primaire bedrijfstakken.
Als de Manukahoning, van welke producent dan ook, niet aan deze norm voldoet, mag de honing niet wettelijk worden geëxporteerd en geëtiketteerd als “Manukahoning”. Dan is het per definitie “fake” Manuka.
Bij Manuka Doctor voldoet al onze honing ruimschoots aan deze eisen en de honing wordt feitelijk voor verkoop vijf keer getest!
Wij testen rigoureus in Nieuw-Zeeland (waar het product wordt vervaardigd en verpakt) en in het Verenigd Koninkrijk (voordat het product wordt verkocht) en altijd door onafhankelijke laboratoria. We doen dit zodat jij er volledig op kunt vertrouwen dat de honing in de pot echte, authentieke Manuka uit Nieuw-Zeeland is.
2. Ja, maar werd de honing verpakt in Nieuw-Zeeland?
Eén manier om je ervan te verzekeren dat er niet is geknoeid met jouw Manukahoning voordat deze in de Nederlandse schappen terechtkwam, is om alleen maar honing te kopen waarop je “Packed in New Zealand” ziet staan. Dat betekent dat de pot, voordat hij Nieuw-Zeeland verliet, werd verzegeld, waardoor er niet met de inhoud kan worden geknoeid.
Het grootste risico is dat de Manukahoning wordt aangelengd met goedkopere honing, suikerstroop, of zelfs toegevoegde chemicaliën, wanneer vaten authentieke, gecertificeerde Manukahoning na verscheping uit Nieuw-Zeeland door derden worden verwerkt. Je kunt een miskoop vermijden door te letten op de tekst “Packed in New Zealand”. Of controleer met je verkoper of de Manuka niet in het Verenigd Koninkrijk is gemengd en verdund, voordat de honing werd verpakt.
Alle producten van Manuka Doctor worden geoogst in Nieuw-Zeeland, voordat ze worden verpakt en verzegeld in onze vestiging in Hamilton, op het Noordelijke Eiland.
3. Wat is de MGO-classificatie – en heb je ook een UMF-classificatie nodig?
Manukahoning bevat een natuurlijk ingrediënt genaamd methylglyoxaal, of afgekort MGO. Dit heeft antimicrobiële eigenschappen.
De MGO-classificatie geeft weer hoeveel methylglyoxaal de honing bevat, en dat is een indicatie hoe sterk of actief deze eigenschappen zijn. Er zijn meerdere classificatiesystemen om de sterkte van Manukahoning te meten, en dat kan verwarrend zijn. Maar over het algemeen geldt de regel: hoe hoger het getal, hoe krachtiger.
Een ander classificatiesysteem is het UMF-programma, en UMF staat voor Unique Manuka Factor. Een van de elementen die je moet meten om een UMF-classificatie te krijgen is de hoeveelheid MGO in de honing.
In deze handige tabel zie je de verhoudingen van MGO en UMF.
Alle honing van Manuka Doctor wordt vijf keer getest tussen het moment van oogsten door de bijenhouder en het moment dat jij de pot koopt. Het MGO-gehalte is een essentieel onderdeel van deze testen; daarom laten we dit doen door onafhankelijke laboratoria, om te garanderen dat de sterkte op het etiket nauwkeurig is.
- Krijg je de “Hive to Home”-belofte?
Honinghandelaren van goede naam kunnen iedere pot honing traceren tot de bijenhouder die de honing heeft geoogst, omdat ze nauwkeurige archieven bijhouden van elke partij die ze verkopen.
Wanneer je Manukahoning in een supermarkt of natuurvoedingswinkel koopt, kijk dan of je op de verpakking de woorden “Hive to Home” ziet staan, of woorden van gelijke strekking. Als dit niet wordt vermeld, kun je er niet op vertrouwen dat het uit een bijenkorf met echte Manukahoning uit Nieuw-Zeeland komt.
Alle honing van Manuka Doctor kan rechtstreeks worden herleid naar de locatie van de bijenkorf. Een lang papieren controlespoor biedt het bewijs van de verschillende stappen en testen die iedere partij honing heeft ondergaan.
Je kunt hier meer lezen over onze belofte “van bijenkorf tot thuis”: hier.