Als we aan allergieën denken, denken de meesten van ons aan het hoogseizoen voor hooikoorts in de zomer, met het niezen, tranende ogen en hoesten als gevolg van contact met graspollen. Maar hooikoorts kan al in maart beginnen voor mensen die reageren op berkenpollen. En hoewel hooikoorts een van de meest voorkomende allergieën is, zijn er nog veel andere allergische aandoeningen die het hele jaar door kunnen voorkomen, zoals eczeem en astma. Iedereen met een allergie weet hoe moeilijk het kan zijn om symptomen onder controle te houden. Maar er is anekdotisch bewijs dat honing in het algemeen – en Manuka honing in het bijzonder – een rol kan spelen bij het beheersen van deze symptomen.
Honing voor hooikoorts
Honing heeft een lange weg afgelegd. Enkele jaren geleden kocht je gewoon een pot of knijpfles met honing uit de supermarkt zonder er verder bij na te denken. Nu zijn er zoveel keuzes. Als je je welzijn wilt verbeteren, welke kies je dan? Je hebt waarschijnlijk al veel positieve verhalen gehoord over Manuka honing – maar is het echt beter dan andere soorten, zoals lokale honing?
Honing is een traditioneel huismiddel tegen hooikoorts en modern wetenschappelijk onderzoek heeft bevestigd dat het kan helpen. In een Maleisische studie uit 2013 kregen mensen met allergische rhinitis – een vorm van hooikoorts – gedurende vier weken 1 gram honing per kilo lichaamsgewicht per dag, naast een allergiemedicijn. Hun symptomen verbeterden aanzienlijk meer dan bij de controlegroep, die alleen het conventionele medicijn nam. Wetenschappers denken dat honing ontstekingsremmende en immuunmodulerende effecten heeft die helpen de allergische reactie te verzachten.[1]
Natuurlijk, als je graag lokale honing eet en merkt dat het werkt tegen je hooikoortssymptomen, ga er dan vooral mee door – het kan in ieder geval geen kwaad. Hoewel de 'lokale honing-theorie' ter discussie staat, kan honing in alle vormen nog steeds een rol spelen.
Sommige onderzoeken suggereren dat honing mogelijk helpt bij het verminderen van vervelende symptomen zoals niezen en tranende ogen, door de overreactie van het immuunsysteem op pollen te matigen.[1] Meer studies zijn nodig om verder te onderzoeken hoe honing kan helpen, maar het kan de moeite waard zijn om dagelijks een lepel te proberen en te kijken of het verschil maakt voor je symptomen.
Upgrade naar Manuka honing voor hooikoorts
Als je honing wilt proberen tegen hooikoorts, waarom dan niet kiezen voor Manuka en profiteren van de meest krachtige ontstekingsremmende en antimicrobiële voordelen? Er is ook beperkt onderzoek dat suggereert dat Manuka honing specifieke krachten heeft bij een type allergische rhinitis veroorzaakt door schimmelsporen, hoewel er meer studies nodig zijn.2
En omdat Manuka honing bekend staat om zijn bijzonder krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, kan het extra nuttig zijn. Het kan ook helpen als keelpijn een van je hooikoortssymptomen is – probeer het bijvoorbeeld in een kalmerend warm drankje.
Je hooikoortssymptomen onder controle houden
Een woord van waarschuwing: het is belangrijk om je hooikoortssymptomen goed te beheersen, vooral als je ook astma hebt. Hooikoorts kan een trigger zijn voor een mogelijk levensbedreigende astma-aanval, dus volg altijd het advies van je arts of apotheker om je symptomen onder controle te houden – vertrouw niet alleen op alternatieve middelen als je ook astma hebt.
Dr. Hilary Jones' hooikoorts-tips
Dr. Hilary Jones, onze honingexpert, deelt zijn inzichten over het beheersen en verlichten van hooikoortssymptomen.
"Veel mensen genieten van het warmere weer en de zonnige dagen die nu vaker voorkomen – althans, voor de komende weken.
"Velen van ons, behalve degenen die last hebben van seizoensgebonden hooikoorts. Met symptomen zoals niezen, een loopneus, jeukende of tranende ogen en in sommige gevallen zelfs hoofdpijn en keelpijn, kan hooikoorts je behoorlijk belemmeren als je er gevoelig voor bent.
"Gelukkig is de moderne pollenmonitoring nu erg goed, zo goed zelfs dat je de pollenniveaus vaak in de dagelijkse weersvoorspelling hoort.
"Gelukkig zijn er veel manieren om hooikoorts deze zomer onder controle te houden. Van natuurlijke en alternatieve remedies tot meer gebruikelijke en bewezen middelen uit de apotheek."
- Als je erg gevoelig bent voor hooikoorts, kun je beter binnen blijven in de vroege ochtend en vroege avond, omdat pollen dan opstijgen en later op de dag, als de lucht afkoelt, weer neerdalen.
- Een simpele barrière zoals een zonnebril, wat vaseline aan de binnenkant van je neusgaten of het instellen van de luchtregeling in je auto op circuleren, kan helpen om de hoeveelheid pollen die in je ogen en neus komt te verminderen.
- Veel huisdierbezitters zullen verrast zijn te horen dat het wassen van je hond na een wandeling ook wordt aanbevolen, omdat ze pollen op hun vacht kunnen meenemen.
- Hetzelfde geldt voor naar bed gaan. Als je overdag je ramen open had, kunnen pollen op je kussen zijn neergedaald. Draai je kussen om of, beter nog, verwissel je kussensloop om de kans op klachten te verminderen.
- Sommige mensen raden lokale honing aan tegen hooikoorts op basis van het idee dat de pollen in honing je kunnen helpen eraan te wennen. Er is gemengd bewijs hierover, maar als het voor jou werkt, zou ik er zeker niet op tegen zijn.
"In feite kan honing in het algemeen – in al zijn varianten – nuttig zijn in deze tijd van het jaar als je door hooikoorts een zere keel krijgt. Honing heeft een verzachtende werking en een lepel in de ochtend of voor het slapengaan kan helpen."
"Ik hoop dat je kunt genieten van het mooie weer dat we nu hebben en tot de volgende keer, blijf gezond."
Keelpijn door hooikoorts verlichten met natuurlijke remedies
Omdat Manuka honing bekend staat om zijn bijzonder krachtige ontstekingsremmende eigenschappen, kan het extra nuttig zijn. Het kan ook helpen bij keelpijn als gevolg van hooikoorts – bijvoorbeeld door het te gebruiken in een kalmerend warm drankje.
De klieren in je neus en keel produceren dagelijks een grote hoeveelheid slijm, meldt de American Academy of Otolaryngology. Dit slijm heeft veel belangrijke functies, zoals het schoonhouden van je neus en het bevochtigen van de lucht die je inademt. Meestal slik je het ongemerkt door. Soms kan echter een ophoping van slijm achter in je neus of keel optreden, wat een onaangenaam gevoel kan geven. Dit wordt postnasale drip genoemd en kan worden veroorzaakt door allergieën zoals hooikoorts.
Als je last hebt van postnasale drip, kan het sijpelende slijm je keel irriteren en symptomen veroorzaken zoals keelpijn, een brok in de keel of vaker slikken. Het kan er ook voor zorgen dat je vaker je keel moet schrapen.
Daar komt Manuka Doctor’s Immuunsysteem Siroop (met Manuka en Boekweithoning) en Manuka zuigtabletten goed van pas.
Dankzij de extra vitamines zoals zink en B12 zijn beide producten goedgekeurd door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) ter ondersteuning van de immuniteit, naast hun verzachtende werking bij keelpijn door de pure Manuka honing die ze bevatten.
- Asha’ari ZA et al. Ingestion of honey improves the symptoms of allergic rhinitis: evidence from a randomized placebo-controlled trial in the East Coast of Peninsular Malaysia. Ann Saudi Med. 2013 Sep-Oct; 33(5): 469–475
- Tamboo A et al. Single-blind study of manuka honey in allergic fungal rhinosinusitis. J Otolaryngol Head Neck Surg. 2011 Jun;40(3):238-43