Twee van de meest gestelde vragen die we bij Manuka Doctor HQ ontvangen, zijn “Wat is rauwe Manuka honing?” en “Is rauwe Manuka honing beter voor mij?”
Deze blog legt de feiten uit over rauwe Manuka honing en hoe het assortiment van Manuka Doctor daarin past.
Wat is rauwe Manuka honing?
In de context van voeding betekent de term “rauw” meestal dat het product niet is gepasteuriseerd of verhit als onderdeel van het verpakkingsproces. Dit komt omdat oververhitting van voedsel enkele van de aanwezige voedingsvoordelen kan beschadigen.
Hoewel veel Manuka honingmerken beweren dat hun honing “rauw” is, zijn er weinig tot geen regels omtrent wat rauwe honing precies definieert, wat tot verwarring in deze categorie kan leiden.
Is de honing van Manuka Doctor rauw?
Ja. Manuka Doctor kan met trots zeggen dat ons bedrijf gecertificeerd is als “Rauw” door de International Clean Food Certification Body.
Deze onafhankelijke instantie is noodzakelijk, aangezien er op het moment van schrijven wereldwijd geen eenduidige definitie is van wat “rauwe honing” precies betekent.
De honing van Manuka Doctor wordt nooit gepasteuriseerd en wordt daarom geclassificeerd als rauw.
Wordt de honing van Manuka Doctor gefilterd?
Vaak bevat rauwe Manuka honing, wanneer deze uit de bijenkorf wordt gehaald, was, propolis en ander afval dat door de bijen in de korven is achtergelaten.
Bij Manuka Doctor filteren we onze honing licht voor het verpakken, zodat je de consistentie krijgt die je verwacht, zonder vreemde voorwerpen in je pot.
Wat betekent “gecrèmeerd”?
Gecrèmeerd betekent roeren en is een proces van natuurlijke kristallisatie van de honing. Dit is noodzakelijk omdat natuurlijke suikers in elke honing, wanneer deze vloeibaar is, de neiging hebben terug te keren naar hun vaste staat. Dit leidt meestal tot het vormen van onaantrekkelijke (maar volledig onschuldige) natuurlijke suikerkristallen in honing na verloop van tijd. Om te voorkomen dat deze kristallen zich vormen, roeren wij onze honing lichtjes.
Gecrèmeerde honing is honing die is geroerd om de kristallisatie te beheersen. Dit geeft de honing een gladde consistentie en een lichtere kleur dan vloeibare honing van hetzelfde bloemtype.
Dit betekent ook dat wanneer je je pot honing opent, de smaak in het Verenigd Koninkrijk hetzelfde is als toen het 11.000 mijl verderop in Nieuw-Zeeland werd verpakt.
Sommige Manuka honing kan niet-gecrèmeerd zijn en zal dan een meer korrelige textuur hebben. Niet-gecrèmeerde Manuka honing bevat doorgaans grotere suikerkristallen en kan als gevolg daarvan een hardere consistentie hebben.
Sommige Manuka honing vermeldt “rauw” op het etiket, maar de jouwe niet. Waarom is dat?
Dit komt door de Honey England Regulations 2015, een wettelijke regel die geldt voor honingbedrijven die in het Verenigd Koninkrijk actief zijn.
Volgens deze regelgeving wordt alle honing bij de oogst als “rauw” geclassificeerd en wordt het pas “niet rauw” als het gepasteuriseerd, verhit of op een andere manier verwerkt wordt zodat de samenstelling verandert.
Een tweede Britse regelgeving, de Food Information Regulations 2014, verbiedt het gebruik van beschrijvingen die “doen vermoeden dat een voedingsmiddel bijzondere kenmerken bezit, terwijl alle voedingsmiddelen van dit type dezelfde kenmerken hebben.”
Met andere woorden, hoewel de honing van Manuka Doctor voldoet aan alle criteria voor rauwe honing, is het in het Verenigd Koninkrijk niet toegestaan om deze term op het etiket te gebruiken.
Elk honingbedrijf dat “rauw” op hun etiket vermeldt, opereert buiten deze twee wettelijke richtlijnen.
Voor meer informatie, zie: